Naast een verplichte ziekteverzekering kan je in België ook een hospitalisatieverzekering nemen. De naam zegt het zelf al, als je opgenomen bent in het ziekenhuis kan je hiermee de grootste kosten dekken. Een opname is steeds voor minstens 1 dag, je ziet dan een of meerdere dokters en je moet een kamer nemen. De kosten lopen dus snel op. Gelukkig hebben we die verzekering of het zou ons nog meer kosten. Waar de Belgen nog niet altijd aan denken is dat ze ook een tandartsverzekering kunnen afsluiten. Hiermee dek je de grootste kosten als je een ingreep moet laten doen aan je tanden.
Vraag hier uw tandverzekering aan!
Een bezoek aan de tandarts is niet altijd goedkoop. Voor een routine controle zal het wel nog meevallen, maar als je een ingreep moet laten uitvoeren dan zie je de factuur stijgen. Stel dat je een tand moet laten trekken of een kroon nodig hebt om je gebit er weer mooi te laten uitzien. Dat zijn dure ingrepen met vaak een hoog bedrag. Zonder verzekering moet je die kosten helemaal zelf ophoesten en dat is voor veel mensen vaak onmogelijk. Een tandartsverzekering kost ook geld, maar als je dan een ingreep moeten laten doen kan je hier wel op terugvallen. En dan kan de kost met wel 80 % verminderen. Dat is al een interessant verschil.
Het hangt er natuurlijk van af wat je precies moet laten doen. Voor het verwijderen van tandsteen zullen de kosten niet zo hoog zijn dan een kunstgebit of een brug te laten plaatsen. Het laatste is vaak maatwerk waar duur materiaal voor gebruikt zal worden. Die kosten komen hoger uit en soms moet je hiervoor naar een specialist. Die zijn uurloon is ook nog eens een stuk hoger. Dan moet je eerst een tandartsverzekering afsluiten om die kosten binnen de perken te houden.
Je moet wel weten dat de kosten niet volledig terug betaald zullen worden vanaf de eerste dag na je aansluiting. Je bent wel voor een bepaald percentage gedekt, maar nog niet voor het hoogste in het eerste jaar. Dit moet je opbouwen en pas vanaf het derde jaar heb je een volledige of gedeeltelijke terugbetaling afhankelijk van de ingreep. Elke mutualiteit is anders, maar hanteert wel dezelfde werkwijze hierin. Het zou inderdaad gek zijn dat je net na de aansluiting een ingreep laat doen die duizenden euro’s kost.
Vraag hier uw tandverzekering aan!
Sommige mutualiteiten hanteren een wachttijd. Van zodra je aangesloten bent moet je 6 tot 12 maanden wachten eer je een terugbetaling kan genieten voor duurdere ingrepen zoals bruggen, kronen en implantaten. Dat wil niet zeggen dat een tandartsverzekering afsluiten nutteloos is. Als je er vandaag mee begint dan heb je bescherming van zodra je toch die ingrepen moet laten doen.